Lees voor

Mila vond leven na de dood dankzij Next Step Perron045

Uit De Limburger: Als de Brunssumse het woord neemt, kun je een speld horen vallen. Ze ontvouwt in een monoloog van zes minuten een leven dat bol staat van tragiek. En van onbegrip. Vanaf haar elfde krijgt Mila te maken met hulpverleners, psychologen en psychiaters. Maar ze luisteren niet.

„Ik voelde me totaal niet gehoord. Nog steeds niet. ‘O, je moeder overlijdt? Hier heb je wat pillen.’ Je bent een nummer. Maar híer kijken ze naar de mens. Híer doen ze het maximale. Zelfs als het na vijf uur is, zijn ze er voor je. Niet zoals bij andere organisaties waar na vijfenveertig minuten de wekker gaat.”

Kwetsbaar

Het ‘hier’ van Mila is Next Step Perron045 in Brunssum. Daar kunnen jongeren uit Parkstad in de leeftijd van 16 tot 27 jaar terecht. Doel is degenen die het slecht troffen uit een kwetsbare positie te halen. Zorgen dat ze deelnemen aan de maatschappij. Dat ze een toekomst hebben.

In het geval van Mila is dat laatste vrij letterlijk te nemen. Aan tafel zit geen gebroken mens. Daar zit een jonge vrouw vol vechtlust. Die vrienden maakt en een eerste diploma heeft behaald. „Ik had nooit iets afgemaakt. Dat wilde ik heel graag. En ik begin binnenkort aan een nieuwe opleiding.”

Next Step Perron045 is een samenwerking tussen CMWW, centrum voor maatschappelijk werk in Brunssum, en de Levanto groep. Uiteindelijk moet het project uitgerold worden in Zuid-Limburg. Daartoe is samenwerking met instellingen in andere regio’s een doel.

Exemplarisch

Karlijn van Hamont en de uit Stein afkomstige Nadine Podbevsek, vaste krachten van het project, luisteren als Mila spreekt. Hun houding en gezichtsuitdrukking spreken boekdelen. Ze is exemplarisch voor zeker honderd jongeren die succesvol deelnamen. „We zijn in 2018 begonnen omdat jongeren binnen het al bestaande project Perron045 buiten de boot vielen. Dat was vooral op school gericht. Maar wie op andere vlakken vastliep, kon er niet terecht”, zegt Nadine.

„Het Oranjefonds zorgde voor de financiering. Gedachte van Next Step is een plan te maken voor de toekomst. Indien mogelijk met je familie en sociaal netwerk. Je bepaalt je eigen aanpak. Daarna word je gekoppeld aan een vrijwillige coach. Met dat netwerk ga je aan de slag om het doel te bereiken.”

Karlijn: „Of dat nu een leuke dag­invulling is, het aflossen van schulden, vinden van beter werk of socialer worden. Hoe de ervaringen zijn? Indrukwekkend. Ik had laatst een jongen hier die zei voor het eerst in tien jaar niet depressief te zijn in de winter. Dat doet je iets.”

De genoemde coaches zijn van groot belang. Ze zijn allemaal getraind en beschikken over een verklaring omtrent het gedrag.

Voor Mila was het duidelijk een match. De coach hielp haar en tijdens de feestdagen mocht ze bij het gezin aanschuiven. „Het was een helse tijd, maar hij was mijn redding. Er werd, omdat ik vegetariër ben, zelfs speciaal voor me gekookt.” Next Step hielp de Brunssumse ook aan een rouwbegeleider. „Anders dan de therapeut bij mijn zorginstelling. Die vond dat ik de dood van mijn moeder niet groter moest maken dan het was.”

Match

Een heel goede match bleek Julia (23). Die schuift tijdens het gesprek met Mila aan. De twee zijn duidelijk gesteld op elkaar. Voor Julia was het doel om eindelijk vrienden te maken. Dat wilde voorheen niet lukken omdat ze iets anders in elkaar steekt dan de gemiddelde jongere. Mila is meer dan dankbaar dat ze elkaar leerden kennen. „We bellen iedere dag. Julia was er voor mam ziek werd, tijdens het laatste weken en na de dood. Ook nu hebben we dagelijks contact. Zo iemand heb ik niet eerder gekend.”

Appeltjes van Oranje: stemmen voor jongerenproject uit Brunssum

Next Step Perron045 is een van de geselecteerde organisaties die in de strijd zijn voor de Appeltjes van Oranje. Deze prijs wordt door het koningshuis uitgereikt aan ‘initiatieven die ertoe doen’. Dit jaar zijn 39 organisaties geselecteerd die zich inzetten voor kansengelijkheid voor álle jongeren. De jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix en een bedrag van 25000 euro. „Niet alleen de eer is bijzonder, maar we hebben wel degelijk het geld nodig voor onze projecten”, zegt Nadine Podbevsek. Wie wint wordt onder meer bepaald door een stemronde. Tot en met 21 januari kan gestemd worden, via stem.oranjefonds.nl. Koning Willem-Alexander zal de prijs in mei 2022 uitreiken. Ook Jongeren Netwerk Limburg (JNL) uit Sittard en Stichting Code043 uit Maastricht maken kans.

Ook leuk om te lezen

NIEUWS

LEVANTOgroep wil jeugdhulp vernieuwen

Kortere wachtlijsten. Minder uithuisplaatsingen. Minder kinderen en jongeren die hoogspecialistische jeugdhulp nodig heb...

Lees meer
Verhaal

Soms gaat het leven niet zoals je wilt

Pluk de dag. Het klinkt zo simpel. Maar dat is het niet altijd. Psychische problemen kunnen het moeilijk maken om van he...

Lees meer
Nieuws

Nieuwe locatie Uit de Steigers feestelijk geopend

Woensdagmiddag 9 maart heeft wethouder Peter van Zutphen de nieuwe locatie van Uit de Steigers feestelijk geopend. Uit d...

Lees meer