Lees voor

Pluk de dag. Het klinkt zo simpel. Maar dat is het niet altijd.

Soms gaat het leven niet zoals je wilt

Psychische problemen kunnen het moeilijk maken om van het leven te genieten.

En hulp vragen is soms best spannend. Lenny de Haan is persoonlijk begeleidster bij LEVANTOgroep en ervaart dit met regelmaat. “Maar wat ik vooral zie, is het verschil dat we dagelijks maken”, vertelt Lenny.

Pluk de dag. Het klinkt zo simpel. Maar dat is het niet altijd. Psychische problemen kunnen het moeilijk maken om van het leven te genieten. En hulp vragen is soms best spannend. Lenny de Haan is persoonlijk begeleidster bij LEVANTOgroep en ervaart dit met regelmaat. “Maar wat ik vooral zie, is het verschil dat we dagelijks maken”, vertelt Lenny.

“Als ik bij mensen binnenkom staat hun leven op de kop. Er is van alles aan de hand en soms weten ze niet meer hoe ze verder moeten. Vaak is het niet één probleem, maar een opeenstapeling. Dan is het best een grote stap om hulp te vragen, maar wel een belangrijke! Het kan namelijk een punt achter het oude betekenen en het begin van een nieuwe start.

Samen pakken we een voor een de verschillende problemen van de stapel. Hierin kijk ik mee en bied ik ondersteuning en begeleiding waar nodig. We maken gebruik van de methodiek Positieve Gezondheid, waarbij het accent niet ligt op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Ik zie elke dag dat ik verschil maak. En hoe groot of hoe klein ook, elk geluksmoment maakt ons werk waardevol”, sluit Lenny af.

De Villa

LEVANTOgroep biedt ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang. Dit kan in de vorm van wonen en zorg, maar ook in de vorm van meedoen in de wijk. Paul Heffels is persoonlijk begeleider van activiteiten op De Villa. Een prachtig oud pand in Sittard waar iedereen welkom is.

“We bieden een grote verscheidenheid aan dagbestedings-activiteiten”, vertelt Paul. Je kunt bij ons een kopje koffie drinken en een praatje maken, een boek lezen of lenen of een spelletje doen. We organiseren activiteiten als schilderen, houtbewerking, knutselen, koken of sportactiviteiten. Actief meedoen in de samenleving is belangrijk voor iedereen. Een zinvolle dag invulling brengt structuur en regelmaat in je dag”, legt Paul uit. “Je leert nieuwe dingen, ontmoet mensen en kunt je talenten ontwikkelen. Wij proberen iets toe te voegen om de wereld van onze cliënten weer iets groter te maken. Dat kan voor ieder iets anders zijn. Ik vergelijk het wel eens met een tandem. De mensen die voorop zitten, bepalen waar we naartoe gaan. Waarin wij als hulpverlener alleen een extra zetje geven, mee-trappen en zorgen dat ze vooruit blijven gaan. Het stukje meedoen en in beweging blijven, is cruciaal voor elk mens. Daarom is participatie een onlosmakelijk onderdeel van elk begeleidingstraject bij LEVANTOgroep”, stelt Paul.