Heerlen blaast schotten in zorg op

Na een pilot in het stadsdeel Hoensbroek besloot de gemeente Heerlen om de zorg en maatschappelijke ondersteuning helemaal anders aan te besteden. Losse contracten met individuele aanbieders maakten plaats voor één bedrag bedoeld voor één coöperatie met als uitgangspunt: geen financiering meer op basis van het aantal contacten, maar op basis van het resultaat.

Uitdaging

Op 1 januari 2017 gingen de acht organisaties die de coöperatie Heerlen STAND-BY! vormen, de uitdaging aan: het afbreken van schotten tussen zorg en het Wmo-domein, de vorming van één herkenbare, coöperatieve uitvoeringsorganisatie en gelijktijdige afschaffing van het systeem van gemeentelijke beschikkingen en eigen bijdragen voor cliënten.

“We ruimen alle elementen op die ons belemmeren om de juiste zorg en ondersteuning te verlenen”, aldus Paul Schefman, die naast voorzitter van de Raad van Bestuur van LEVANTOgroep, ook secretaris is van het dagelijks bestuur van Heerlen STAND-BY!. “Van de schotten tussen organisaties tot de eigen bijdrage en gemeentelijke beschikkingen. Voortaan zijn het de professional en de klant die samen bepalen wat er nodig is. De leefwereld van de klant staat nu voorop.”

Cultuurshock

Geen rugnummers meer, zelf beoordelen wat een klant nodig heeft, uren flexibel inzetten en meer samenwerken met andere disciplines; voor de medewerkers van de betrokken organisaties betekent HEERLEN STAND-BY! in eerste instantie een complete cultuurshock. De eerste ervaringen leren echter dat het grootste deel van hen snel enthousiast is geraakt over de nieuwe werkwijze en deze dan ook volop omarmt.

Lees meer op de website van Heerlen STAND-BY!.

Lees meer over Heerlen Stand-By!

Terug