Tuinteam Maastricht zaait en oogst

Een uitdagend project in het groen. In het kader van activering van cliënten op locatie Demertstraat in Maastricht is er gezocht naar een nieuw tuinproject. En dat is gevonden bij de volkstuinen van Volkstuindersvereniging Maastricht in de wijk Malberg, een aparte tuin van 25 x 50 meter, compleet met een grote opbergruimte en een terras.

Vanaf eind mei 2018 is er hard gewerkt om het tuinproject vorm en inhoud te geven. De grond is bewerkt met een cultivator en daarna heeft een grote groep cliënten het groenafval verwijderd en de woekerende onkruidwortels uitgegraven.

Cliënten die meewerken aan het tuinproject kunnen kennis en vaardigheden opdoen en wekelijks meewerken aan het onderhoud van de tuin. Voor de ene cliënt is het meewerken in het tuinproject een plezierige tijdsbesteding, voor de ander een echt leermoment.

Er zijn sperzieboontjes, spinazie, radijs, verschillende soorten sla, rode biet, broccoli en koolrabi gezaaid, geplant en inmiddels geoogst. Er staat een vijgenplant en wijnrank, een maggiplant en paksoi. Een deel van de oogst hebben cliënten en vrijwilligers al verwerkt in heerlijk verse en gezonde groenteschotels, soepen en salades. Belangstellenden die de tuin graag willen zien kunnen wandelen en rondkijken op het complex aan de Cijnsruwe.

Tekst: Jan Lemmen, vrijwilliger tuinteam Demertstraat Maastricht

Terug