Nieuwe coöperatie DNG Zuid-Limburg van start

Op 1 augustus 2019 richtten LEVANTOgroep, Leger des Heils, Burgerkracht Limburg, Youz, MET ggz, MUMC, Mondriaan, Zorg In Ontwikkeling en Zuyderland de coöperatie DNG Zuid-Limburg op. Daarmee ging de bestaande Zuid-Limburgse samenwerking op het gebied van de GGZ een nieuwe fase in.

De uitdaging voor de nieuwe coöperatie is groot. In Zuid-Limburg is het aantal GGZ-cliënten tot 15% hoger dan in de rest van Nederland en het aantal mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen ligt zelfs 50% hoger. De daarmee samenhangende kosten zijn 25 miljoen euro hoger.

De coöperatie heeft de ambitie om binnen 8 tot 12 jaar de psychische gezondheid van de bewoners in Zuid-Limburg naar hetzelfde niveau - of zelfs hoger - te tillen als in de rest van Nederland. Dat wil ze ook met de toegevoegde waarde voor de cliënt en de kosten doen. DNG Zuid-Limburg steekt onder meer in op positieve gezondheid, preventie, wijkgerichte zorg, zorg op maat, ervaringsdeskundigheid en eHealth. Ze doet dat op basis van een andere manier van:

Op deze basis zijn in de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen experimenten ingericht.

Terug