Proef krachtenbundeling in Maastricht

In april 2019 bundelden maar liefst 12 organisaties* hun krachten met de burgers van Malberg, Oud-Caberg, Boschpoort en Bosscherveld. Krachtenbundeling is een proef om zorg en welzijn in de wijk beter te organiseren, tegen lagere kosten én met een betere gezondheid als gevolg. In plaats van een focus op zorg, gaat de focus naar aandacht voor leven. Dus ging er in het voorjaar van 2019 een nieuw team in Malberg aan de slag, opgebouwd uit medewerkers van alle deelnemende organisaties. Andere zorgverleners, zoals de huisarts, zorgknooppunten op scholen en de wijkagent, staan in directe verbinding met het team. Zo biedt het team begeleiding bij de verschillende leefgebieden: wonen, leren, werken en vrije tijd.

Paul Schefman, bestuurder van LEVANTOgroep, legt uit: “Bij de proef in Malberg krijgen inwoners van Malberg met een ondersteuningsvraag zorg op maat op basis van de principes van positieve gezondheid en op basis van wat we in de Blauwe Zorg hebben geleerd.”

De krachtenbundeling is erop gericht om een aantal effecten te realiseren:

Uiteindelijk wordt er zo meer gezondheid geboden voor minder geld.

Koning Willem-Alexander bracht in september 2019 een werkbezoek aan de gemeente Maastricht en de Blauwe Zorg om van gedachten te wisselen over ‘juiste zorg op de juiste plek’.

* LEVANTOgroep, Trajekt, Stichting Radar, AnaCare, Youz, Kredietbank Limburg, Altracura, Xonar, Envida, MEE Zuid-Limburg, Zorg In Ontwikkeling en de gemeente Maastricht.

Terug