Proef gezinsregisseurs Maastricht geslaagd en uitgebreid

De proef met gezinsregisseurs in Maastricht waaraan LEVANTOgroep de afgelopen 2.5 heeft meegewerkt, is geslaagd en krijgt een vervolg. In de eerste fase van dit experiment hielpen onze collega Danny Martens en Sanny Stauder, van ZIO, veertien gezinnen die voorheen hordes hulpverleners over de vloer kregen en op jaarbasis minstens 100.000 euro aan zorgkosten hadden. Het succes dat zij hierbij behaalden, leidde tot de start van de tweede fase van het experiment.

Rust en besparing

Meer rust, meer overzicht én een forse besparing. Dat is het mooie resultaat van de proef. Danny vertelt “In één gezin waren bijvoorbeeld zes partijen actief om alleen al de agressieve moeder te begeleiden. In het meest extreme geval waren er zelfs 28 hulpverleners bij één gezin betrokken. Als regisseur helpen wij het gezin als geheel. We vragen hen wat zij nodig hebben. Hierdoor wordt de ondersteuning doelmatiger én goedkoper. Er wordt gemiddeld 22.000 euro per gezin per jaar aan kosten bespaard.”

Verdere uitrol

LEVANTOgroep, Zio, de Gemeente Maastricht en VGZ zijn blij met de uitkomsten van het plan dat in 2018 al bedacht werd als onderdeel van het samenwerkingsproject Blauwe Zorg. Inmiddels werden twaalf mensen, met name jeugdconsulenten, opgeleid tot gezinsregisseur. In de training en uiteindelijke werkwijze van de gezinsregiseurs heeft het gedachtengoed Positieve Gezondheid een prominente plek. Voor de toekomst wordt gehoopt dat de nieuwe werkwijze ook landelijk kan werken. In Nederland zijn er enkele tienduizenden gezinnen die jaarlijks meer dan 30.000 euro aan gemeentelijke begeleidingskosten met zich meebrengen.

Media aandacht

Het succes werd ook opgepikt door de media. Lees hier de artikelen die gepubliceerd werden door NOS en L1.

Proef gezinsregisseurs Maastricht geslaagd
Stockfoto van gezin

Terug naar overzicht