't Plateau Kerkrade feestelijk geopend

12-02-2019

Donderdagmiddag 7 februari heeft wethouder Leo Jongen ’t Plateau op de Monseigneur Van Gilsstraat 6 officieel geopend. Dit is een nieuwe locatie van LEVANTOgroep waar arbeidsmatige en (re)creatieve participatie activiteiten worden aangeboden. Met de opening werd de overname van het pand definitief bezegeld, na de succesvolle aanloopperiode van het voorgaande jaar.

De ingang van ’t Plateau is symbolisch afgesloten met een versierde strik als de belangstellenden zich verzamelen. Naast cliënten die elkaar kennen van hun activiteiten op ’t Plateau, zijn er ook medewerkers van LEVANTOgroep, partnerorganisaties en de gemeente Kerkrade aanwezig. De zon straalt, maar de wind wrikt wat ballonnen los en zwiept ze weg als wethouder Leo Jongen het woord neemt. Wethouder Jongen spreekt enthousiast over de waardevolle samenwerking tussen LEVANTOgroep en de gemeente Kerkrade. “Beide partijen stellen de cliënt centraal en zoeken zo naar de beste invulling van zorg. En de stad socialer maken dat doe je immers samen”.

Bij de afronding van zijn speech overhandigt wethouder Jongen aan Nathale de Rave - participatiemanager van LEVANTOgroep - het traditionele standbeeldje van de gemeente Kerkrade; de Joep. Het beeldje dat de trots van Kerkrade, de oude hardwerkende Kerkradener mijnwerkers, uitstraalt. “Ik hoop dat wij hier door hard te werken, de Koempelmentaliteit neerzetten en wij hier langdurig kunnen samenwerken.” Waarna beiden samen de opening officieel voltrekken door het losmaken van de grote strik rond het gebouw.

In de feestelijk versierde woonkamer, onder het genot van een hapje en een drankje, neemt Nathale de Rave nog even het woord. Zij legt uit hoe belangrijk participatie voor LEVANTOgroep is. “Je merkt dat als mensen zinvol bezig zijn overdag, en ze een reden hebben om op te staan en andere mensen te ontmoeten, dan geeft dat een enorme boost aan het zelfvertrouwen en aan het leven in zijn totaliteit.” ’t Plateau biedt daarom de mogelijkheid aan mensen om elkaar op een gezellige manier te leren kennen en een netwerk op te bouwen, zodat zij zich weer beter voelen en volgende stappen kunnen zetten.

Voor de bijna 50 cliënten die hier komen is dit een plek waar wordt gekeken naar mogelijkheden. De begeleiders proberen de horizon van mensen te verbreden door te kijken waar hun talenten en interesses liggen en daar zo veel mogelijk op in te spelen. Er zijn uiteenlopende activiteiten zoals het naaiatelier, creatief, fitness, nagelstudio, muziek, keuken, klussen en tuinonderhoud. Cliënten Annemie en Lucy zijn actief in het tuinteam. Daarin werken zij samen met het wijkpunt ‘t Westhoes en op die manier hebben zij hun horizon nog verder verbreed. ’t Plateau betekent veel voor hen omdat deze plek kun de kans biedt op om onder de mensen te komen en nieuwe activiteiten te ontdekken. 

Deel deze pagina