Lees voor

"Ik zie hoe mijn maatje opbloeit door het contact."

Echt helemaal er zijn als maatje

Louis (71) is al sinds 1999 vrijwilliger. Op dit moment is hij maatje van twee heren. Louis vertelt: " Een van hen komt uit Heerlen en heeft een Berner Sennen hond. Meestal gaan we samen naar de hei, lopen daar een rondje en drinken daarna wat bij hem thuis. Omdat deze meneer erg geïnteresseerd is in wat er in de wereld gebeurt, hebben we altijd wel gespreksstof genoeg. Het kan ook voorkomen dat ik meega naar het ziekenhuis en dat ik hem help met zaken die via de computer geregeld moeten worden.

 

Ook ben ik een maatje van een meneer uit Landgraaf. Ook hij heeft brede algemene interesses en met name in sport. Ik neem mijn twee honden vaak mee en dan wandelen we samen in het Terworm gebied. Ook drinken we daarna een kop warme chocomel en eten we, eigenlijk altijd, een stuk vlaai bij van der Valk. Soms gaan we ook een pannenkoek eten in Gulpen en daarna bij mijn thuis op bezoek bij mijn partner.

Met beide heren heb ik ook mooie persoonlijke gesprekken zijn en vertel ik ook over de dingen die mij bezighouden. Naast mijn werk als maatje werk ik tegenwoordig ook één keer per week voor de stichting Leergeld als controller."
 

Écht helemaal er zijn als maatje

"Als maatje bezorg je iemand een leuke middag; wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar staat hierin centraal. Ik denk dat het voor hen belangrijk is dat er iemand is die, ook al is het voor een paar uur, écht helemaal voor hen daar is. Iemand waarmee ze van alles kunnen bespreken en leuke dingen kunnen doen, zodat zij even uit het alledaagse leven zijn. Mijn maatjes hebben allen een flinke dosis humor! Met name mijn maatje H. die helaas vorig jaar overleden is. Behalve dat hij heel goed cartoons kon tekenen, maakte hij mij ook altijd aan het lachen met zijn bijna absurde woordspelingen."
 

Persoonlijke groei

"Het is altijd mooi om te zien met hoeveel blijdschap ik ontvangen word door de heren. En ik zie ze ook persoonlijk groeien. Toen ik mijn eerste maatje leerde kennen, was het een heel onzekere man die weinig durfde te doen. Later lukte het hem om in een café iets te bestellen en af te rekenen, wat echt een overwinning is voor hem. Dat is mooi om te zien."