Lees voor

Levanto
Ervaringsdeskundigen Team

LET Ervaringsdeskundigheid

Wat is ervaringsdeskundigheid?

Wanneer je in je leven iets schokkends meemaakt, iets dat je leven ontwricht, kun je die ervaring gebruiken om anderen te helpen. Je zet de kennis die je gekregen hebt door deze ervaring dan op een professionele manier in. Dat noemen we ervaringsdeskundigheid. Deze kennis kun je nog verder aanvullen met ervaringen van lotgenoten en informatie uit cursussen, opleidingen, de media, boeken of presentaties.

Waarom vinden wij de inzet van ervaringsdeskundigen belangrijk?

Ervaringsdeskundigen hebben meestal een andere, vernieuwende blik op maatschappelijke dienstverlening, zorg en ondersteuning. Ervaringsdeskundigen vormen een brug tussen de leefwereld van de cliënt en de zorg, welzijn, gemeente en uitkerende instanties.

Zij helpen cliënten aan de ene kant met herkeuringen, persoonsgebonden budget gesprekken, intake- en kennismakingsgesprekken. En zij adviseren aan de andere kant over het beleid van zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. Ervaringsdeskundigheid heeft een grote toegevoegde waarde, zowel in de zorg maar ook steeds meer daarbuiten, bijvoorbeeld in het bestrijden van vooroordelen en stigma’s.

Vanwege deze toegevoegde waarde hebben we een betrokken team van ervaringsdeskundigen: LEVANTOgroep Ervaringsdeskundigen Team. Afgekort: LET. De collega’s van LET zetten hun kennis en ervaring onder andere in bij de locaties Oase, Heugderlicht, Vroenhof en Koepelhof.

Wat kun jij doen bij LET?

Wat je in ieder geval doet als ervaringsdeskundige binnen LET is cliënten helpen door:

  • te bouwen aan hun eigenwaarde;
  • het ontdekken van hun eigen krachten;
  • het opnieuw vinden van een levensbalans;
  • de juiste kennis te geven over onjuiste informatie;
  • een vertrouwensband met ze op te bouwen;
  • ze een veilige plek te geven waar ze hun verhaal kwijt kunnen.

Ook leer je cliënten om te gaan met:

  • hun eigen lichaam en geest en hun manieren van doen;
  • de zin van het leven en hun herstel;
  • hulpverleners, gezondheidszorg en andere steunsystemen in hun leven: hoe kom je met ze in contact? Hoe kun je ze gebruiken voor je eigen herstelproces? Hoe ga je om met de regels en met bureaucratie?;
  • maatschappelijke reacties, zowel positieve als negatieve.

Wat organiseert LET?

We organiseren bijeenkomsten, scholingen en trainingen voor vrijwilligers, om te delen en te ervaren: wat doet mijn verhaal met jou? En wat doet jouw verhaal met mij? Bij een training kun je denken aan de cursussen ‘Wat is herstel?’, ‘Herstellen doe je zelf (HDJZ)’ en ‘Werken met de eigen ervaring (WMEE)’. Momenteel vindt de maandelijkse bijeenkomst via Microsoft Teams plaats.

Meld je aan bij LET

Als beginnend ervaringsdeler kijken we samen waar jouw talenten liggen. Wat wil je gaan doen en waar word je blij van? Vind je het bijvoorbeeld leuk om iemand te ondersteunen als maatje of wil je meelopen op locatie? Ga jij graag bij de dagbesteding in gesprek met de mensen daar of voer jij gesprekken als crisiskaartconsulent? Blink je uit in persoonlijke 1-op-1-gesprekken of geef je graag voorlichting, trainingen en workshops? Kortom, wat wil jij gaan doen met jouw ervaringen?

Heb je een vraag voor LET of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op via let@levantogroep.nl.