Lees voor

LEVANTOgroep Ervaringsdeskundigen Team

LET Ervaringsdeskundigheid

Wat is ervaringsdeskundigheid?

Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt heeft dat veel invloed op je leven. Op je manier van denken en doen. Bij sommige mensen kan dit zo’n impact hebben dat dit hun leven ontwricht. 

Van deze ontwrichting zal je moeten herstellen. Dit is soms een heel proces. Je doorloopt het, je reflecteert erop om vervolgens wellicht tot de conclusie te komen dat je deze ervaringen wilt inzetten om anderen te helpen. Dit is de eerste stap op de weg naar ervaringsdeskundigheid. Nee, natuurlijk ben je nu niet direct een ervaringsdeskundige. Maar je hebt wel persoonlijke ervaringskennis en de motivatie om hiermee aan de slag te gaan. Met de ervaring van jouw herstel, en de manier waarop je hier mee om bent gegaan kan je anderen helpen.

Aan de slag bij LET?

Als je je hebt aangemeld volgt er allereerst een kennismakingsgesprek met een van onze medewerkers. De eerste tijd zorg je dat je aanwezig bent bij themabijeenkomsten en vrije inloop momenten. Je luistert naar andermans verhaal en deelt dat van jou zelf. Zo leer je van elkaar en vergroten we elkaars ‘collectieve kennis’. Je krijgt ook een eerste beeld van hoe het is om deel uit te maken van een ervaringsdeskundigen team. Er zijn een aantal laagdrempelige trainingen waaraan je kunt deelnemen, zoals ‘wat is veerkracht’ of ‘schrijf je eigen herstelverhaal’. Het aanbod hiervan is wisselend.

Twee keer per jaar (aan het begin van het kalenderjaar en na de zomervakantie) starten de cursussen die wij als vereiste stellen om aan de slag te kunnen als vrijwilliger bij LET. Je start met de cursus ‘Herstellen doe je Zelf’ en volgt daarna ‘Werken met Eigen Ervaring’. Beide cursussen bestaan uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten. In die eerste leer je veel over jezelf en jouw herstel en krijg je meestal nog beter een beeld of het werken met ervaringskennis iets voor jou is. Bij ‘Werken met Eigen Ervaring’ leer je de beginselen van het werken als ervaringswerker.

Waarom vinden wij de inzet van ervaringsdeskundigheid belangrijk?

Als ervaringsdeskundige bezit jij iets dat bij reguliere zorgprofessionals vaak ontbreekt: de eigen ervaring.
Reguliere professionals leren veelal vanuit boeken en hun kennis van de verschillende soorten problematiek is groot, maar hoe het daadwerkelijk voelt om door de ingrijpende periode heen te gaan en van daaruit te reageren, is lastig. 
Daarom kan de ervaringsdeskundige van grote toegevoegde waarde zijn.
Als ervaringsdeskundige kun je op deze manier een belangrijke brug vormen tussen de cliënt en de zorgverlener, of tussen de cliënt en gemeente- of uitkeringsinstanties. 
Naast het contact met cliënten kun je ook een belangrijke rol spelen ‘achter de schermen’ bijvoorbeeld in het uitbreiden van de kennis van medewerkers/collega’s en/of professionals of het meedenken op beleidsniveau.

Wat kun jij doen bij LET?

Iedereen is anders, ieders herstelproces is anders. Wij bij LET kijken naar wat je wél kan en houden rekening met wat (nog) minder goed gaat. Dit in het achterhoofd houdend, kun je bij LET bijvoorbeeld;

  • Training geven
  • Meedenken over en meedoen aan themabijeenkomsten/ontmoetingen
  • Je eigen verhaal vertellen tijdens bijeenkomsten
  • Ondersteuning bieden binnen begeleidingsteams, ambulant of bij verschillende bedrijfsonderdelen
  • Maatje zijn

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wij leren uit ervaring dat tijdens jouw ontdekkingstocht bij LET, het stapsgewijs steeds meer duidelijk wordt welke kant je op wilt. Samen wordt afgestemd welke rol jij binnen LET kunt vervullen.

Meld je aan bij LET

Is je interesse gewekt en wil je je direct aanmelden? Dat kan via de knop 'Aanmelden' op deze pagina.

Heb je een vraag voor LET? Neem dan contact met ons op via let@levantogroep.nl.

Verhalen om te lezen