Lees voor

''Ik wil graag dat mensen het gesprek aangaan. ''

Een goed gesprek begint met iemand écht zien

Vraag jij wel eens hoe het écht met iemand gaat? Oprechte verbinding aangaan met iemand door vragen te stellen is zo belangrijk. Janneke, vrijwilliger bij LEVANTOgroep, worstelde sinds haar 15e met depressie, zelfbeschadiging en een eetstoornis. In haar donkerste momenten voelde ze zich niet gehoord en heeft ze zelfs een zelfmoordpoging ondernomen. In de jaren die volgden vond ze langzaam maar zeker haar weg naar herstel.

 

 

Janneke vertelt: “Als je zelf worstelt met suïcidale gedachten, dan is het heel moeilijk om dat tegen iemand die dichtbij je staat te vertellen. Er rust een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing.”

 

113 – ‘Ik zie je’.

Gelukkig is er 113, het hulplijnnummer voor suïcidepreventie. 113 biedt ondersteuning aan mensen die in crisis verkeren, suïcidale gedachten hebben of zich zorgen maken over iemand anders. Sinds september vorig jaar staan er vanuit de 1KZ1EJ3 campagne van 113, door heel Nederland meer dan 1000 bankjes met een 113-plaquette. “Maar tot mijn verbazing was er in Maastricht geen enkel bankje met een 113-plaquette”, vertelt Janneke.


113-plaquette op ‘het bankje van Janneke’ 

Daarom besloot ze contact op te nemen met de gemeente Maastricht, ze wist dat ze een stem moest zijn voor degenen die in stilte worstelen. En met succes. Na een reeks e-mails en telefoongesprekken, waaronder met de wethouder zelf, vond op 21 juni de plaatsing van de allereerste plaquette plaats. Maar de impact reikte verder dan dat ene bankje. In totaal werden er maar liefst 20 bankjes in Maastricht voorzien van de belangrijke 113 plaquette. Eén van die 20 bankjes heeft een speciale betekenis voor Janneke.

 

“Tijdens moeilijke tijden zocht ik vaak troost op dat bankje. Het was een plek waar ik even kon ontsnappen aan de wereld om me heen, waar ik naar muziek luisterde en soms zelfs nadacht over mijn eigen begrafenis. Het was voor mij een verrassing dat precies dit bankje een van de 20 bankjes is geworden met een 113-plaquette.”

 

 

 

‘Ik wil graag dat mensen het gesprek aangaan. Het is heel eng om te vragen; hoe gaat het met je? Mensen zijn vaak heel bang om te praten over zelfdoding. Vraag door, wees niet bang. En aan de andere kant, deel waar je mee zit, bel of chat met 113.’

 

 Ga het gesprek aan!

“Het is begrijpelijk dat het eng is om iemand te vragen: ‘Hoe gaat het echt met je?’ We zijn vaak bang voor het antwoord, bang om geconfronteerd te worden met de pijn en worsteling van een ander. Maar juist door écht door te vragen, door niet bang te zijn voor de waarheid, kunnen we de eerste stap zetten naar echte verbinding en steun.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te delen waar je zelf mee zit. Soms voelen we ons gevangen in onze eigen gedachten en emoties, en lijkt er geen uitweg te zijn. Maar er is altijd hoop. Door te bellen of te chatten met 113 kunnen we onze last delen, onze angsten uitspreken en de steun vinden die we nodig hebben.”

Als je zelf worstelt met suïcidale gedachten of als je iemand in je omgeving kent die hiermee te maken heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met 113.