Lees voor

Vrijwilliger Crischa vertelt over zijn Maatjescontact

Ik kan het iedereen aanraden!

Hoi! Ik ben Crischa Driessen, 50 jaar en ik woon in Heerlen samen met mijn levenspartner Joyce. Ik ben maatje van twee bijzondere mensen: totaal verschillende persoonlijkheden die om uiteenlopende redenen behoefte hebben aan een maatje. 

Een goede band en wederzijds respect

Inmiddels ben ik al 1 jaar het maatje van een man. Allereerst ben ik een luisterend oor, maar desgewenst geef ik ook mijn mening of advies. De problematiek van mijn maatje is complex, maar we hebben een goede band en wederzijds respect. Samen lachen en zelfspot doorbreken vaak barrières. We kunnen over vrijwel alle onderwerpen spreken, en dat doen we dan ook. Tevens probeer ik zo veel mogelijk leuke dingen te doen samen. Echter, momenteel is hij opgenomen voor een periode van 9 maanden (op eigen initiatief), maar we houden nog regelmatig contact en hebben onlangs nog gezellig samen kunnen lunchen en bijkletsen.

Verder help ik ook een vrouw met o.a. lezen, schrijven, kloklezen, een vertrouwensband, maar ook met andere praktische zaken. Uiteraard probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen zoals wandelen, winkelen, uitstapjes etc.

Hier doe ik het voor

Als jongvolwassene met behoorlijk wat ‘bagage’ van traumatische jeugdervaringen stond ik noodzakelijkerwijs al vroeg op eigen benen. Door de juiste mensen om mij heen, mijn manier van denken en een beetje geluk heb ik mij kunnen ontwikkelen en veel dingen kunnen verwezenlijken waarvan ik als kind alleen maar kon dromen. Doch, het leven gaat nooit alleen over rozen: in 2019 kreeg ik een herseninfarct, waarna 6 maanden poliklinische revalidatie-therapie (voor Niet Aangeboren Hersenletsel) volgden. Sinds het CVA heb ik o.a. cognitieve problemen en energetische beperkingen. Helaas bleek na de revalidatie al gauw dat ik mijn regulier ICT-werk (Test Environment Manager/Technical Specialist) niet meer kon uitvoeren. Vanwege mijn beperkingen waren er ook geen andere reële mogelijkheden meer zoals ook bevestigd werd door Adelante-Arbeid. Die periode was confronterend en stressvol voor mijzelf en uiteraard mijn partner, aangezien er heel lang onzekerheid was terwijl mijn werk en carrière tot een abrupt einde kwamen. Uiteindelijk ben ik in 2021 volledig afgekeurd. Aangezien ik heel graag nog iets wilde bijdragen of kunnen betekenen voor mensen was ik al begonnen met maatjescontact als vrijwilliger bij de Levanto-groep.

Onder andere door de ervaringen in mijn verleden probeer ik zo min mogelijk (voorbarig) te oordelen en is vrijwel niets menselijks mij vreemd. Zodoende dacht ik dat ik vast nog iets kon betekenen als maatje van mensen die momenteel in een moeilijke situatie zitten, of simpelweg met een beetje aandacht hun leven weer op de rit krijgen. Als je soms ziet hoe verheugd mensen zijn als je langs komt, of hoe ze genieten van de oprechte en onverdeelde aandacht die je geeft, dan geeft dat zeker voldoening. Ik kan het iedereen aanraden! Natuurlijk moet men de tijd en energie hebben, maar helaas zie ik teveel mensen die hun vrije tijd vullen met zaken die niets of nauwelijks iets bijdragen. Ondanks dat ik maar beperkte energie heb, is de korte tijd die ik spendeer aan maatjescontact het ruimschoots waard. De tijd die sommige mensen spenderen aan TV, social media en de daarbij horende geldingsdrang zou ook gebruikt kunnen worden om kwetsbare medemensen te helpen of een steuntje in de rug te geven, dan draag je écht iets bij wat een positieve impact heeft op de levens van deze mensen. Ondanks dat zeker niet alles maakbaar is, denk ik dat de overtuigingen die wij allen hebben over onszelf en onze mogelijkheden van groot belang zijn. Soms hebben mensen iemand nodig die net even anders tegen dingen aankijkt of het beste in hen naar boven kan halen. Als dat lukt dan is dat uiteraard prachtig, maar meestal is er gewoon zijn voor de ander al ruim voldoende!

Mooi moment

Gedurende het maatjescontact heb ik meerdere mooie momenten meegemaakt! Een maatje die in eerste instantie heel defensief, gesloten en afwachtend was, maar toch al bij de 2e ontmoeting de defensie grotendeels liet vallen en het vertrouwen had om zich volledig open en kwetsbaar op te stellen. De oprecht uitgesproken dankbaarheid en wens om frequenter af te spreken. Het zien hoe intens een maatje kan genieten als je gewoon samen een mooie wandeling maakt in de natuur. Een berichtje van een maatje die je bedankt voor je woorden en schrijft dat het hem/haar goed doet. En soms zijn het hele kleine, maar waardevolle momenten.

Ook vrijwilliger worden? 

Heel graag! Ga dan naar www.levantogroep.nl/vrijwilligers.