Lees voor

Toen Rusland Oekraïne binnenviel, wilde ik iets doen.

‘Mijn collega’s steunden me met heel hun hart’

Ik wilde het liefst iets betekenen voor mensen die extra kwetsbaar zijn. Mensen zoals de cliënten waar ik elke dag mee werk. Maar dat kost tijd. Veel tijd. En als je een baan hebt, is dat lastig. Ik besloot hulp te vragen aan collega's van LEVANTOgroep.

Samen met mijn vriend en mijn schoonfamilie onderzocht ik hoe we konden helpen. We richtten Get the Angels Out op, zochten contactpersonen rondom de grensgebieden van Oekraïne, legden contact met de gemeente en zochten en screenden gastgezinnen die voor langere tijd deze kwetsbare mensen wilden en konden opvangen. Dat kostte tijd. Veel tijd. En als je een baan hebt, is dat lastig.

Hulp van collega's

Ik besloot Paul Schefman, de bestuurder van LEVANTOgroep, over ons initiatief te vertellen en om hulp te vragen. Toen ging het balletje rollen. Ik had bedacht dat ik mijn collega’s misschien kon vragen één verlofuur aan mij te schenken. Samen met HR gaven we dit vorm. Vanaf het moment dat mijn oproepje op intranet verscheen, bleef mijn mail rammelen. Collega’s lieten me weten dat ze het superfijn vonden om op deze manier iets voor mensen uit Oekraïne te kunnen betekenen. Er waren zelfs collega’s die meerdere uren schonken. Hartverwarmend! Die support die je dan voelt, is zó fijn!

  Kyara, persoonlijk begeleider bij LEVANTOgroep

   “Vanaf het moment dat mijn oproepje op intranet 
    verscheen, bleef mijn mail rammelen.” 
 

 

 

 

"Een kind in je armen gedrukt krijgen; heftig."

We hebben twee keer een groep mensen in de grensgebieden rond Oekraïne opgehaald. Ook brachten we een vrachtwagen vol ingezamelde goederen. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Zo’n massa vluchtelingen, samengepakt in een grote hal. Mensen die je vertwijfeld hun kind in je armen drukken in de hoop dat je het naar een veilige plek kunt brengen. Heftig! 

De soep van Jan

Nu de mensen veilig in de gastgezinnen zijn, begeleiden we hen en de gastgezinhouders indien nodig en maken we werk van integratie en participatie. We organiseren taallessen en hebben een weggeefwinkeltje opgezet. Daarvoor kunnen we gebruik maken van het Sociaal Centrum in Eijsden waar LEVANTOgroep ook een ruimte huurt. Daar zoeken we ook aansluiting bij andere activiteiten zoals 'De soep van Jan', waarbij LEVANTO-vrijwilliger Jan samen met cliënten soep maakt voor de open inloop, waar de Oekraïense mensen ook mogen aansluiten.  

Mijn levensmissie

Met alle gedoneerde uren heb ik me 7,5 week meer dan fulltime voor Get the Angels Out kunnen inzetten. Ook nu nog gaat bijna al mijn vrije tijd hieraan op. Het is mijn levensmissie om echt iets voor anderen te betekenen. Dat doe ik in mijn werk als persoonlijk begeleider én in dit vrijwilligerswerk. Ik heb geleerd dat ik mijn idealen kan uitvoeren, ook al kan ik niet iedereen helpen. En ik heb geleerd dat initiatief nemen en hulp vragen loont. Ik had nooit durven dromen dat mijn collega’s me zo zouden steunen. Maar ze deden het, met heel hun hart. Hoe geweldig is dat?”

Meer verhalen