Lees voor

Van logistiek naar liefde voor zorg: Mandy’s reis naar persoonlijke groei en begeleiding

Mandy Verspae, een naam die synoniem staat voor veerkracht en toewijding binnen LEVANTOgroep, heeft een opmerkelijke reis achter de rug. Na een periode van persoonlijke tegenslagen en psychische klachten vond Mandy haar ware roeping in de zorg. Deze ervaringen hebben haar niet alleen gevormd maar ook geïnspireerd om iets terug te geven aan de gemeenschap, met name aan jongeren die vergelijkbare uitdagingen doormaken.

Een nieuwe start

"Op mijn achttiende heb ik mijn diploma gehaald van logistiek teamleider. Maar eigenlijk al vrij kort daarna viel ik uit met psychische klachten waardoor ik uiteindelijk in een uitkering kwam te zitten," deelt Mandy. Na een langdurige periode van behandelingen en steun, ontdekte Mandy haar passie voor het helpen van anderen. "Ik wilde iets betekenen voor jongeren in soortgelijke situaties omdat ik me vaak alleen en onbegrepen voelde," legt Mandy uit.

Inspiratie uit ervaring

Haar betrokkenheid bij het LEVANTO Ervaringsdeskundigen Team (LET) werd een keerpunt. Bij LET, een platform waar ervaringen en herstel centraal staan, voelde Mandy zich direct thuis. Ze vond er een gemeenschap waar ze zich niet beoordeeld voelde: "Je was daar gewoon wie jij was."

Betekenisvol werk

Haar transitie van de logistiek naar de zorgsector was niet alleen een carrièreswitch, maar een levensverandering. Mandy begon als gastvrouw bij de jongerenwoonlocatie van LEVANTOgroep waar ze nu werkt. Na het behalen van relevante certificaten en diploma’s klom ze op tot persoonlijk begeleider. "Het was een unieke kans en ik ben dankbaar dat mensen iets in mij zagen. Ik wilde meer betekenen voor de jongeren," legt ze uit.

Als persoonlijk begeleider heeft Mandy een caseload van vijf jongeren tussen de 19 en 21 jaar. Haar benadering is empathisch en geduldig, vaak spiegelend aan haar eigen ervaringen. Ze benadrukt het belang van kleine stappen en viert de persoonlijke overwinningen van haar jongeren, hoe klein ook. "Wat ik het meeste waardeer, is te zien dat ze gewoon die kleine stapjes maken," zegt Mandy.

Blik op de toekomst

Mandy's verhaal is niet alleen een getuigenis van persoonlijke groei maar ook een inspiratiebron voor iedereen die overweegt een overstap naar de zorg te maken. Kijkend naar de toekomst, hoopt Mandy haar ervaringen nog meer in te zetten om jongeren te helpen. Ze deelt een advies voor anderen die overwegen de zorg in te gaan: "Ik zou diegene adviseren om hiergoed over na te denken of hij dat ook wel echt wil, dat stukje zorg. Want er komen natuurlijk veel dingen bij kijken en dat kan soms best confronterend zijn."

Impact maken

Dankzij haar doorzettingsvermogen en toewijding heeft Mandy niet alleen haar eigen leven veranderd, maar maakt ze ook een significante impact op het leven van de jongeren die ze begeleidt. Haar verhaal illustreert dat uit een vervelende situatie iets heel moois kan groeien, en dat persoonlijke ervaringen een krachtige motivatie kunnen zijn om anderen te helpen.