Lees voor

''Het is het mooiste wat je kunt doen voor de mensen.''

Van smulmiddag naar initiatiefgroep

Al tien jaar lang is de initiatiefgroep een onmisbaar onderdeel geworden van Oase, een activiteitencentrum van LEVANTOgroep. Deze bijzondere groep cliënten organiseert speciale activiteiten en uitstapjes voor alle deelnemers van de dagbesteding, zoals gezamenlijke dagtripjes naar Cadzand, weekendjes weg naar Veulen en ontspannende boottochten met lekkere hapjes aan boord.

 

Persoonlijke groei

Branka is al vanaf het begin lid van de initiatiefgroep. De groep begon als een bescheiden 'smulmiddag', waarbij ze maandelijks samen met elkaar kookten en plezier maakten. Dit bracht hen op het idee om ook andere activiteiten te organiseren, wat leidde tot het ontstaan van de initiatiefgroep. Hoewel er in de loop der jaren wat personele wisselingen zijn geweest, blijft de motivatie en onderlinge sfeer onveranderd hoog.

Branka zegt hierover: "Iedereen heeft zijn eigen talenten. Ik geniet er het meest van om dingen te regelen en actief deel te nemen aan de activiteiten, terwijl anderen bijvoorbeeld beter zijn in het maken van draaiboeken of het vinden van sponsoren. Zo verdelen we de taken onderling en dat verloopt eigenlijk altijd soepel."

Het leerproces is ook op persoonlijk vlak waardevol geweest voor Branka: "Toen ik net bij de initiatiefgroep kwam, was ik nogal direct in mijn communicatie en kon ik moeilijk contact maken. Maar gaandeweg heb ik geleerd hoe ik beter kan communiceren en daardoor heb ik nu vriendschappen voor het leven gesloten." Branka merkt op dat ook andere leden persoonlijke groei hebben doorgemaakt. Hierdoor is ze ervan overtuigd dat andere locaties zeker baat zouden hebben bij het opzetten van een initiatiefgroep. "Het is het mooiste wat je kunt doen voor de mensen. Als ze lachen en plezier hebben tijdens de activiteiten die wij organiseren, dan weten we weer waar we het voor doen."

Begeleiders, pak je koffers!

Op de vraag of de cliënten anders reageren op activiteiten van de initiatiefgroep dan op activiteiten die door begeleiders worden georganiseerd, moest Branka even lachen voordat ze eerlijk antwoord gaf: "Ja, dat is zeker een verschil. We organiseren het samen met onze eigen groep en overleggen met hen wat ze graag willen doen. Daardoor voelt het echt als iets van ons allemaal, wat toch anders is dan wanneer het door een begeleider wordt georganiseerd."

Enthousiast vooruitkijkend

Branka sluit af met een blik op de toekomst: "Dit jaar staan er nog enkele geweldige activiteiten op ons programma, zoals een bezoek aan Mondo Verde, de burendag en natuurlijk onze jaarlijkse kerstviering. De burendag vindt plaats op zaterdag 23 september 2023 en iedereen is welkom om te komen genieten van hapjes, dansjes en snuffelen op onze kleedjesmarkt!"

Met een initiatiefgroep vol betrokkenheid, persoonlijke groei en enthousiasme zullen de komende activiteiten ongetwijfeld weer een groot succes worden voor alle deelnemers van Oase.