Lees voor

Cisca van der Meijs over Positieve Gezondheid

Cisca van der Meijs is kwartiermaker en trainer Positieve Gezondheid bij LEVANTOgroep en ZIO. Zij traint cliënten in de GGZ en professionals in de zorg en het sociaalmaatschappelijk domein.

“Positieve Gezondheid begint bij de durf van de professional om de patiënt te laten vertellen en naar zijn verhaal te luisteren: zonder oordeel en zonder meteen oplossingen aan te dragen”

 “Van meer dan 40% van de mensen die zich bij de huisarts melden heeft de vraag géén medische oorzaak. Wil je deze mensen helpen, zul je dus breder moeten kijken naar heel de mens. Het is ook noodzakelijk om het anders te gaan doen. De zorgkosten bedragen 100 miljard per jaar. Als we zo doorgaan is dit 175 miljard rond 2040. Het is niet 5 voor 12, maar 5 over 12 om te veranderen, willen wij de zorg voor iedereen toegankelijk houden. Ik zie Positieve Gezondheid daarom absoluut als de toekomst. De methode voorziet in de tools om het anders te doen, door een beroep te doen op het potentieel dat mensen in zich hebben om zelf oplossingen te bedenken. Dat begint bij de durf van de professional om de patiënt te laten vertellen en naar zijn verhaal te luisteren: zonder oordeel en zonder meteen oplossingen aan te dragen. Al jaren laten wij een hele trukendoos los op mensen. Je lost, om een voorbeeld te noemen, eenzaamheidsproblematiek echter niet op met een uurtje kienen in de week. Door mensen te laten vertellen over hoe zij het al zo lang volhouden, boor je een bron aan waardoor zij zich minder slachtoffer voelen. Dat is Positieve Gezondheid voor mij: het aanboren van veerkracht en de onuitputtelijke bron van ervaringen die mensen in zich hebben om zelf hun leven te veranderen. Via het onderwijs kun je kinderen daarnaast proactief leren om goed met hun gezondheid om te gaan. Door hen al jong bewust te maken van de impact van keuzes die zij zelf maken kunnen we veel gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen.”

 

Ook leuk om te lezen

Radicale vernieuwing in de GGZ

De mens centraal! Ogenschijnlijk vanzelfsprekend, in de praktijk radicaal. Van regels naar relaties. Wat betekent dit...

Lees meer

Een terugblik op 2022

Sinds 1 januari 2022 is de bestuurlijke fusie tussen LEVANTOgroep en NOVIzorg een realiteit geworden. Beiden organi...

Lees meer
Nieuws

Overname Kamers met Kansen Maastricht

Vanaf 1 april 2023 neemt LEVANTOgroep de uitvoering over van Xonar wat betreft Kamers met Kansen in Maastricht. Xonar he...

Lees meer