Lees voor

De vraag is het startpunt

Anders dan in het verleden heeft de dagbesteding niet meer als functie om enkel verveling tegen te gaan. Persoonlijk begeleiders bij LEVANTOgroep Pascal Bergmans en Nicole Cuijpers zetten samen met consulent Thomas Hendriks hun kennis en netwerk in om cliënten naar een dagbesteding, vrijwilligersfunctie, opleiding of baan te begeleiden die echt bij ze past.
De Bibliotheek organiseert diverse activiteiten die ertoe bijdragen dat mensen (weer) kunnen meedoen in de samenleving. Een greep uit het aanbod.


Klik en tik

In de cursus Klik & Tik leer je om met een computer te werken. Onder begeleiding van getrainde vrijwilligers kom je in kleine stapjes steeds verder: vanaf het aanzetten van de computer, leren typen en met de muis werken tot aan e-mailen en veilig internetten.

Informatie-Ontwikkel-Plein (IOP)

Het Informatie-Ontwikkel-Plein (IOP) is er voor iedereen die hulpvragen heeft over taal, geld, werk, wonen en gezondheid of op juridisch gebied. De Bibliotheek doet dit samen met een aantal partners.

Taalhuis

Moeite met Nederlands lezen en schrijven? In de Bibliotheek vind je het Taalhuis. In het Taalhuis staan boeken en kranten in eenvoudige taal, beeldwoordenboeken en luisterboeken. Je kunt hier oefenen voor het examen van de inburgering of oefenen met programma’s op de computer.

Het taalcafé

Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor burgers die zich verder willen ontwikkelen. Elke maand is er een thema dat besproken wordt. Hierbij ontmoet je andere mensen en leer je spreken, schrijven en lezen in de Nederlandse taal. Ook kun je gekoppeld worden aan een taalcoach om te oefenen.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Dingen regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker via internet. Heb je hier hulp bij nodig? Binnenkort start het IDO in HuB.Bibliotheek Kerkrade. Zij helpen je verder op weg.

Zinvol

Als persoonlijk begeleider probeert Pascal te bemiddelen tussen daar waar zijn cliënt affiniteit mee heeft en wat de mogelijkheden zijn. “Vroeger werd er vanuit een professionele visie bepaald wat goed zou zijn voor de cliënt. Nu gaan we vanuit Positieve Gezondheid samen in gesprek en kijken we vooral naar de wens van de deelnemer of cliënt. Het belangrijkste is dat iemand zinvol bezig is. Ter voorbereiding op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld of voor dagstructuur.” Bij dagbestedingsactiviteiten van LEVANTOgroep kun je denken aan werken in een kringloopwinkel, meedraaien in een groenonderhoudsteam of op een leer-werkplek horeca, of creatief bezig zijn aan de Vrije Academie.

Van de bouw naar de zorg

Meestal melden mensen zich aan via de gemeente of het re-integratiebedrijf. Tijdens de intake wordt zorgvuldig gekeken naar waar iemands kracht ligt. Soms kan een traject een verrassende wending nemen. Collega-begeleider Nicole vertelt: “Zo was er een jongeman die zichzelf wel in de bouw zag werken, maar uit tests bleek hij een talent voor de zorg te hebben. Hij volgt nu de opleiding Zorg & Welzijn in Sittard en doet ervaring op binnen de LEVANTOgroep.”

Jongeren

Jongeren, jongvolwassen en volwassenen die tussen wal en schip zijn geraakt, krijgen bij Uit De Steigers de ondersteuning die zij nodig hebben. Het zijn vaak jongeren die kampen met psychiatrische - of gedragsproblematiek. Thomas is consulent bij Uit De Steigers en begeleidt deze jongeren weer terug naar school, stage of werk. “We hebben meerdere plekken voor jongeren om aan hun werknemersvaardigheden te werken, zoals een eigen meubelmakerij, wasserij & stomerij en een marketing- en communicatiebureau. Het doel is dat jongeren weer kunnen meedraaien in de maatschappij.”

Samen aan de slag

LEVANTOgroep hecht veel waarde aan de samenwerking met andere partners, bijvoorbeeld de gemeente Kerkrade. Met het gezamenlijke project Samen aan de Slag leren kandidaten weer op eigen benen te staan, zonder dat ze daarvoor hoeven terug te vallen op zorgvoorzieningen. “Als er toch ondersteuning vanuit de Wmo nodig is, dan is dat zo. Maar dat is niet het uitgangspunt. Het startpunt is iemands vraag en met de juiste motivatie kan iemand ver komen. Een kandidaat die verslavingsproblemen en een uitkering had, houdt er nu een gezonde levensstijl op na en is fulltime aan het werk. Een echt succesverhaal”, besluit Nicole.

 

Dit artikel komt uit de Informatiekrant Zorg en Ondersteuning Kerkrade.

Ook leuk om te lezen

Samen terugblikken op 2023

Een terugblik op het afgelopen jaar Graag nemen we je mee in een terugblik op het afgelopen jaar in de vorm van een jaa...

Lees meer

Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg

Binnen Initiatief Jeugdhulp Zuid-Limburg (IJZ) werken 28 zorgorganisaties samen om de jeugdhulp beter te maken. Doo...

Lees meer

Juridische fusie LEVANTOgroep en NOVIzorg

Graag brengen wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen LEVANTOgroep. Met ingang van 1 januari 2024 zijn Stich...

Lees meer