Lees voor

Nieuwe locatie Uit de Steigers feestelijk geopend

Woensdagmiddag 9 maart heeft wethouder Peter van Zutphen de nieuwe locatie van Uit de Steigers feestelijk geopend. Uit de Steigers, onderdeel van LEVANTOgroep, is per 1 februari van Kerkrade naar In de Cramer 11 in Heerlen verhuisd. Hier wordt in vier verschillende werkplaatsen ontwikkelingsgerichte dagbesteding aangeboden aan een brede doelgroep. Nieuw is de maatschappelijke samenwerking met de naastgelegen kringloopshop RD4U en regionale koffiebranderij SLURRB. 

Wethouder Peter van Zutphen knipt het openings lintje door

“Wat heerlijk om na een periode van corona restricties mensen te mogen ontvangen op onze mooie nieuwe locatie”, vertelt afdeling coördinator José de Jong enthousiast. Bij de ingang ontvangt zij de genodigden van RD4U, SLURRB, gemeente Heerlen, medewerkers van LEVANTOgroep en natuurlijk de deelnemers die elkaar kennen van hun activiteiten in de Uit de Steigers werkplaatsen. Bijzondere gast Wethouder Peter van Zutphen neemt kort daarna het woord, in de houtwerkplaats Steiger 2. De wethouder spreekt over Uit de Steigers als “één van de belangrijkste maatschappelijke voorzieningen die we als stad aanbieden aan deze doelgroep; een nuttige dagbesteding”. Van Zutphen is blij dat LEVANTOgroep hier op In de Cramer zo’n mooie plek heeft gevonden en al zo’n goede samenwerking is met “de buren” RD4U. 

Als het tijd is om het lintje door te knippen, wordt dit vakkundig opgehouden door twee deelnemers van Uit de Steigers. Wethouder van Zutphen zegt tegen hen “vooral een applausje voor jezelf”, doelend op het harde werk dat hier in de afgelopen weken verzet is om fijne werkplaatsen in te richten. Die voorbereidingen zijn ook vastgelegd in een korte video, door UdS deelnemer Boy. Hij werkt al meer dan vier jaar op de computerwerkplaats Uit de Steigers Connect. Hij maakte o.a. dronebeelden van de nieuwe locatie en nam korte interviews op met mededeelnemers. Enigszins nerveus maar minstens zo enthousiast vertellen zij over hun ervaringen bij Uit de Steigers. Patty vertelt “Het heeft me veel mogelijkheden gegeven om om te gaan met andere mensen” en een andere deelnemer die liever anoniem blijft zegt “Fantastisch en geweldig werk hier, ik vind het erg leuk om te doen”. 

Daarna neemt José de Jong het woord en ze legt uit dat deelnemers van Uit de Steigers inderdaad zeker niet alléén praktische vaardigheden opdoen in de werkplaatsen. “Minstens zo belangrijk vinden wij het om met hen te praten over maatschappelijke thema’s. We merken heel duidelijk dat de onderwerpen die bijvoorbeeld tijdens onze gezamenlijke lunch aan bod komen, heel waardevolle inzichten opleveren voor onze deelnemers” vertelt ze. 

Enthousiaste woorden van onze collega's en samenwerkingspartners 

Als afsluiting van het formele deel van de opening komen ook de samenwerkingspartners RD4U en SLURBB aan het woord. SLURRB-ondernemer en LEVANTOgroep medewerker Sven Sendscheid heeft ondertussen, samen met zijn kompanen, iedereen voorzien van een vers gebrand kopje koffie. Let wel; geen gewoon kopje koffie. Koffie met een maatschappelijk verhaal, van een fairtrade contract met Ugandese boeren tot een Limburgs “teske koffie” met LEV en besef. De verschillende samenwerkingspartijen in Uit de Steigers hebben zich verenigd in SLURRB met LEV 4U. Deelnemers verzorgen de verpakking van de koffie en met tweedehands materialen uit de naastgelegen RD4U kringloopshop maken zij originele winkeldisplays waarop de koffie gepresenteerd kan worden in horecazaken en winkels. Dat gebeurt binnenkort onder andere al in Brasserie Kasteel Wijnandsrade, ook een participatielocatie van LEVANTOgroep. 

Anita Soons, hoofd kringloop RD4U, vertelt hoe de samenwerking met de afgelopen periode groeide “Het begon eigenlijk met een werkplek voor één deelnemer in onze winkel. Maar een kennismaking met Nathale de Rave, manager participatie LEVANTOgroep, leidde tot vervolgopdrachten en gesprekken. “Samen zien we de echte waarde van goederen en mensen” zegt Anita Soons. En zo gebeurde het dat RD4U inmiddels grondstoffen levert aan de houtwerkplaats, er samen opdrachten bedacht worden voor mooie houten winkeldisplays die hier gemaakt kunnen worden én bovendien een deel van de sorteerwerkzaamheden hier gebeuren. 

Nathale de Rave kon er door corona helaas niet persoonlijk bij zijn, maar dat was op te lossen door een digitale videoverbinding. “Ik ben enorm trots op iedereen en op de samenwerkingen. Hoe mooi is het dat we nu samen bouwen aan een tweede leven voor goederen, een betere levensstandaard van Oegandese boeren én een volwaardig leven van onze eigen deelnemers. Laten we daar samen op proosten”

Ook leuk om te lezen

Een terugblik op 2022

Sinds 1 januari 2022 is de bestuurlijke fusie tussen LEVANTOgroep en NOVIzorg een realiteit geworden. Beiden organi...

Lees meer
Nieuws

Overname Kamers met Kansen Maastricht

Vanaf 1 april 2023 neemt LEVANTOgroep de uitvoering over van Xonar wat betreft Kamers met Kansen in Maastricht. Xonar he...

Lees meer
Nieuws

Ministers: Voorkom nog meer slachtoffers femicide, haal taboe weg!

Het aantal gevallen van femicide – de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is – is in Nederland fors hoger dan in ons o...

Lees meer