Samen wandelen doet iedereen goed
Hoofd uit, hart aan, is het motto van Walk of Life. De landelijke organisatie wil mensen die vastlopen letterlijk in bew...
Lees meerDe eerste 100 dagen zitten erop voor onze nieuwe Raad van Bestuur. Een mooi moment om de balans op te maken. We blikken terug en kijken vooruit met bestuursvoorzitter Geerke van der Meijden en bestuurslid Pascal Vandermeulen.
Geerke: “De eerste 100 dagen hebben we vooral geluisterd en met heel veel mensen gesproken. Overal waar we komen, is de Levantocultuur voelbaar. Dat is echt bijzonder voor een fusieorganisatie met ruim 70 locaties, verdeeld over Zuid- en Midden-Limburg. Onze 700 medewerkers en 400 vrijwilligers bouwen samen aan een regio waar iedereen een plek heeft, zich thuis voelt en volwaardig kan meedoen. Dat doen we op de Levanto-manier. Oplossingsgericht, op z’n tijd lekker eigenwijs en altijd vanuit de juiste motivatie. Als een meisje met haar tas ontredderd voor de deur van de jongerenopvang staat, zeggen we niet dat we vol zitten. Dan zoeken we een oplossing. Bij zo’n organisatie voel ik me thuis, daar wil ik me graag voor inzetten.”
Pascal: “Daar sluit ik me volledig bij aan. Vanuit de bancaire sector stapte ik in april in deze voor mij nieuwe wereld. De eerste indruk is heel positief. Collega’s zijn enorm gemotiveerd en gedreven. Tijdens een rondgang langs onze netwerkpartners in het sociaal domein is dat positieve beeld alleen maar bevestigd. LEVANTOgroep staat in deze regio bekend als een organisatie die moedig het voortouw neemt en actief samenwerkt om mensen die (psychisch) kwetsbaar zijn vooruit te helpen.”
Geerke: “Maatschappelijke impact laat zich niet altijd in cijfers vangen. Het zijn vooral de verhalen die je bijblijven en die het leven van mensen betekenis geven. Zoals het verhaal van onze geestelijk verzorger die sprak met een oudere mevrouw. De vrouw lag in bed, omringd door haar dierbaren, en was heel fragiel. Het viel het de geestelijk verzorger op dat ze prachtig versierde nagels had. De vrouw had dit altijd al willen laten doen, maar had zichzelf dit nooit gegund, zo had ze aan haar begeleider op de dagopvang verteld. Deze zorgmedewerker aarzelde geen moment. Zij ging naar de winkel, kocht een manicuursetje en bracht de wens van deze mevrouw in vervulling. Over impact gesproken. Dan heb je begrepen waar zorg over gaat.”
Pascal: “Prachtig! Laatst was ik op werkbezoek bij een kleinschalige woonvoorziening in de wijk. Bewoners vertelden me vol trots dat ze zelf de kleuren van de muren en de vloerbedekking hadden mogen uitkiezen. Even later zag ik hoe een begeleider met een cliënt boodschappen ging doen. Ze gingen samen eten kopen voor het avondmaal dat door een vrijwilliger bereid zou worden. Op dat moment dacht ik: ‘Zo hoort het te gaan, innoveren in de zorg hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.”
Pascal: “Onze sector staat voor stevige uitdagingen. De groeiende zorgvraag, het tekort aan personeel, investeringen in huisvesting en innovatie, en krappe financiële marges. In dit licht is gekozen voor een Raad van Bestuur met twee collega’s die dezelfde visie delen en elkaar versterken. Geerke is van grote waarde met haar expertise en netwerken in de ggz en het sociaal domein.”
Geerke: “En ik kan leunen op de rust en structuur en de bestuurlijke ervaring van Pascal op het gebied van financiën en bedrijfsvoering. Dat gaat heel prettig en natuurlijk. Ik vergelijk besturen wel eens met het ouderschap. We zijn twee verschillende personen, maar je moet wel vanuit dezelfde basisovertuigingen en visie zorg dragen voor de mensen in je organisatie. Daarbij worden we ondersteund door het MT, de staf en honderden gemotiveerde collega’s. In een sfeer waarin hard wordt gewerkt maar ook veel wordt gelachen.”
Geerke en Pascal: “Dat gaat eigenlijk op dezelfde manier. Samen gaan we voor hetzelfde doel. In het meest ideale scenario zijn we als zorgorganisatie overbodig omdat de maatschappij het zelf oplost. Dat moet altijd het streven blijven, maar zolang er mensen zijn die ondersteuning nodig hebben op het gebied van zorg, wonen en meedoen, zullen wij er zijn. Dichtbij in de wijk.”
Geerke: “Ik geniet van mijn kinderen en sporten (padellen) is voor mij een uitlaat klep. Daarnaast zoek ik graag nieuwe uitdagingen op die leiden tot prachtige avonturen. Maar ook in mijn werk heb ik veel plezier. De sfeer bij Levanto is ontspannen, ik lach veel.”
Pascal: “Ik hou van kamperen en klussen. En net als Geerke haal ik veel voldoening uit mijn werk. Bij Levanto heb ik het gevoel dat ik op een dynamo zit die energie opwekt in plaats van op een batterij die me langzaam leegtrekt. Als nieuwkomer krijg ik de kans om nieuwe dingen te leren. Dat gun ik iedereen.”
“Pascal: “Onze organisatie is hard gegroeid. Dat is mooi, maar vereist tegelijkertijd dat we de interne organisatie op orde houden. De inzet van al die collega’s is bewonderenswaardig, maar heeft ook een keerzijde. We zijn zó gedreven in de zorg voor een ander dat we onszelf en het organisatiebelang nog wel eens uit het oog verliezen. Zeker met de uitdagingen die voor ons liggen, is een goede balans nodig. Een klimaat met veel ruimte voor eigen regie waarin mensen doelmatig werken en kunnen excelleren. Het allerbelangrijkste is dat onze cliënten en medewerkers tevreden zijn. Daarvoor is het nodig dat onze kwaliteit van zorg, onze financiën en onze werkprocessen op orde zijn.”
Geerke: “We zijn druk bezig om de impact van ons werk zichtbaar te maken. Dat zit ’m vooral in het delen van ervaringen, verhalen die laten zien wat onze inzet voor mensen betekent. Waar de sector inzet op technologische innovaties, hechten wij veel waarden aan sociale vernieuwing. In hoe we met elkaar omgaan en samen de samenleving vormgeven om ook de kwetsbare medeburger op te vangen en mee te laten doen. Daarbij trekken we op met onze maatschappelijke partners én met financiers. Willen we écht het verschil maken, dan moeten we investeren in de lange termijn. In preventie. Daar ligt de oplossing. Niet door te wachten op politieke wendingen, maar door koers te houden. Door aan de wieg de juiste keuzes te maken, voorkomen we dat mensen op latere leeftijd psychisch vastlopen.”
Hoofd uit, hart aan, is het motto van Walk of Life. De landelijke organisatie wil mensen die vastlopen letterlijk in bew...
Lees meer2024 was een jaar vol groei, samenwerking en bijzondere momenten binnen onze organisatie. In ons jaarbeeld 2024 nemen we...
Lees meerVanuit een intensieve samenwerking om tot een impactvol plan te komen is het transformatieplan "Mentale gezondheid voor ...
Lees meer